Brušno-črevné ťažkosti pocítilo v Nemecku už vyše 10-tisíc detí

02.10.2012 Celý región

Berlín 2. októbra (TASR) - Už takmer 10.300 zväčša detských pacientov vo viacerých východonemeckých spolkových krajinách pocítilo na vlastnej koži brušno-črevné ochorenie, ktorého príčiny zostávajú nejasné aj týždeň po výskyte prvých prípadov. Vlnu zdravotných problémov mohli spôsobiť norovírusy, ale aj baktérie produkujúce toxíny.

Vyplýva to z najnovšej situačnej správy, ktorú v Berlíne zverejnil Inštitút Roberta Kocha (RKI), špecializované pracovisko pre infekčné ochorenia, ako aj z údajov berlínskych a saských zdravotníckych úradov.

Experti RKI predpokladajú, že ochorenie je na ústupe, v posledných štyroch dňoch sa situácia mierne upokojila, tvrdia.

Aj naďalej je v podozrení i produkcia dodávateľa jedál do školských a predškolských zariadení, spoločnosti Sodexo z hesenského Rüsselsheimu, ktorá však akúkoľvek zodpovednosť za kauzu už skôr odmietla. Údajne môže byť problém v nešpecifikovanej zložke stravy, ktorú táto spoločnosť dostáva od subdodávateľa.

Iba v nemeckej metropole Berlíne registrovali doteraz 2732 prípadov, v Durínsku ochorelo 964 a v Sasku-Anhaltsku 57 ľudí.

Z Brandenburska hlásia medzičasom 3132 ochorení, zo Saska už okolo 3000 prípadov.

Vo veľkej väčšine prípadov ochorenie sprevádzané hnačkami a vracaním nesprevádzali žiadne komplikácie, viac ako dve desiatky pacientov však museli hospitalizovať.
 

Vyberte región